× Kezdőlap Rólunk Közhasznúsági jelentések Tevékenységünk, programok Hírek Kapcsolat Galéria Adományszervezési hálózat
☰ Menü

Rólunk


A BARANYAI CIGÁNYOK ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETE közel 20 éve, a rendszerváltást követően megváltozott jogi környezetnek köszönhetően jöhetett létre.

A településen már akkor is – köszönhetően a bányavállalatok korábbi virágzásának – jelentős számú cigány származású család, ember élt, akik együtt dolgoztak a településen élőkkel, így megismerték egymás szokásait, életét, és kölcsönösen megbecsülték egymást.

A múlt század elején még kevés cigány ember élt a településen, az itt élő cigányok egy része az 1950-es évek cigánytelep felszámolásai következtében került Kővágószőlősre. A telepelüléstől nem messze az erdőben található Tótvár, ahol számos cigány család élt az őseiktől örökölt módon, onnan jártak dolgozni a férfiak jellemzően a közeli uránbányába. Az akkori politikai rendszer ha kellet erővel is megszüntette az ilyen közösségeket, így ezekkel a családokkal kezdődött a cigányok nagyobb számú betelepülése – gyakran nem önkéntesen.

Meg kell jegyezni, hogy a kezdeti nehézségek ellenére az Uránbánya felfutása hatásra egyre magasabb életszínvonalat értek el a településen élők – így a helyi cigányok is, és az azonos magas életszínvonal, a közös munka a településen élő más nemzetiségűekkel megbecsült emberekké tette a cigányokat.

Sajnos a bányák megszűnésével nagyon sokan elvesztették munkájukat az egész megyében származástól függetlenül, ez a bányákban dolgozó cigány embereket és családjaikat fokozottabban érintette mint másokat, hiszen többségük nem volt iskolázott ember, így a jövőbeni kilátásaik sem voltak rózsásak. Külön súlyosbította a helyzetet a megye recesszív gazdasága, a tömeges munkanélküliség – hiszen kétkezi munkára egyre kevesebb szükség volt, és gyakorta nem is értettek máshoz.

Ebben a helyzetben az akkori cigány kisebbségi önkormányzat létrejötte mellett az egyesület jelentős segítséget biztosított – és biztosít azóta is – az erre rászorulóknak, hiszen egy ember, aki járatlan adott ügyek elintézésében, kénytelen segítséget igénybe venni, de azt tapasztaljuk, hogy a cigány embereknek gyakran máshogy kell segíteni akár ügyeik intézésében is, mint másoknak.

Egyesületünk ezt a segítő tevékenységet vállalja fel számos formában, kezdve az érdekképviselettel, a cigány hagyományok megőrzését és megismerését támogató kezdeményezésekkel, programokkal, a rászorulók támogatásával.